torstai 5. tammikuuta 2012

Mars-planeetta

Aamulehdestä vähän tulkinnan varainen punainen Mars
Muistan pikkutytöstä isän joskus osoittavan taivaalta Marsia. Näin aivan pienen punaisena sykkivän 'tähden'.

Sittemmin olen etsinyt taivaalta tuota pientä punaista tähteä ja Ursan sivujen opastama sen välistä löytänytkin.
Maan mielenkiintoinen naapuri, josta ensimmäisenä tulee mieleen maskuliininen energia, sotasankari ja voimallinen planeetta astrologisesti. Kuvittelin sitä joskus tulisena punaisena tulimerenä, mutta tottakai se on hyisen kylmä, kaukana Auringosta. Sitten olen oppinut, että punainen väri tulee planeetan sisältämästä rautapitoisuudesta. Jos istuu Marsin pinnalla, voi ihailla ympärillä levittyvää punaista taivasta.

Astrologian Taika-sivustolla oli niin mukavaa tekstiä Tarjalta (kiitos hänelle), ja koska hän lupasi sitä käyttää, otan pieniä kopion palasia tähän. Taika-teksti sitaateissa lihotettuna ja minun hurjat kuvitelmani tähdellä *.

"Mars on kiehtonut meitä ”maalaisia” niin kauan kuin planeetan olemassaolo on tiedetty. Marsilaiset symboloivat meille avaruuden pelottavaa uhkaa. Osuvasti on nimetty Marsin kaksi kuutakin, Phobos ja Deimos, peloksi ja kauhuksi."

* Kun katselee noiti murikoita, joita arvellaan Marsin vetovoimaan kiinni jääneenä asteroideina, niin kiltiltähän ne näyttävät. Toinen kuin ranskanpastilli, toinen golfpallo. Mutta miten on todellisuuden laita? Kuvat Wikipediasta.

Deimos

Phobo

" Marsin kuut kiertävät lähimpänä emoplaneettaansa kuin minkään muun taivaankappaleen kuut. Tämäkin tekijä kertoo meille yhdestä äärimmäisyydestä. Kiertoradan läheisyys näyttäisi koituvan miljoonien vuosien kuluessa Phobosin kohtaloksi, sillä sen kiertorata tulee vähitellen aina lähemmäksi Marsia, ja Phobosin on laskettu törmäävän siihen. Phobos nousee Marsin vaaleanpunaiselle taivaalle kaksi kertaa vuorokaudessa ja Deimos noin kerran. On mielenkiintoista, että Jonathan Swift kuvasi Marsin kuut Gulliverin retkissä aika tarkasti yli sata vuotta ennen näiden löytymistä.

* Kamala jos tuosta törmäyksestä syntyy jokin katastrofi. Mars sinkoaa radaltaan ja katoaa avaruuden pimentoon.  Ihmisistä tulee Maan päällä rähjän laiskoja ja kaikki toiminta tyrehtyy. Tai Mars räjähtää! Maahan lentelee möhkäleitä ja se tulee rikkaaksi kaikesta rautamalmista, niin että kun maan luonto kuolee, täällä on pystyssä kauheita rautaveistoksia ja pian opimme käyttämään ravinnoksi rautaa. Miltähän näyttäisimme? Taidan kirjoittaa science fictionin tässä...

" Marsin pinta on kivinen ja pölyinen, mutta vaikka se on nyt kuiva, ollaan pitkälti sitä mieltä että joskus Marsissa on ollut meriä ja järviä. Marsin ilmakehä on hiilidioksidipitoinen, mutta on siinä hitusen verran vesihöyryjä että ne muodostavat pilviä. Mars on äärimmäisyyksien planeetta; sen pinnalla on Aurinkokunnan korkein tulivuori Olympus Mons. Myös lämpötilojen erot vaihtelevat suuresti vuodenaikojen mukaan. Marsin pohjoinen puolisko on tasaisempaa alankoa ja laaksoja, ja sen arvellaan olevan muinaista merenpohjaa. Eteläisellä puoliskolla on kraatereita, vuoria, kukkuloita ja kanjoneita, joista syvimmän syvyys on paikoitellen jopa seitsemän kilometriä. On esitetty, että jäätynyttä vettä olisi edelleen Marsin maaperässä pölyn ja maa-aineksen peittämänä. Marsin sisintä ei ole pystytty tutkimaan, mutta sen ydintä pidetään kiinteänä."

* Jos Maa kuivuu, niin alamme kuljettaa valtavilla avaruusrahtialuksilla jäätä tuolta Marsin uumenista. Vaikka matka on pitkä, niin eihän ne avaruuden lämpötilassa sula. Ehkä vähän rojua tulee mukaan tuolta Maan ilmakehältä. Se vesi olisikin niin ravinnerikasta, että ihminen ei sairastaisi enää koskaan. Osa ihmisistä muuttaisi Marsiin pysyvästi asumaan.

"Marsissa on havaittu hurjia pitkäkestoisia myrskyjä, jotka voivat peittää koko planeetan pinnan. Pölytornadot ovat tavallisia. Napa-alueet ovat jäässä, mutta päiväntasaajalla voi olla jopa +25 astetta lämmintä. Lämpötilaerotko aiheuttavat rajumyrskyt?"

* No missään ei ole ihan hyvä! Ihminen siellä Marsissa kyllä keksii suojakeinot ja keinot käyttää tuota myrskyä energiana, millä lennetään muihin tähtiin.

Huh! Tämäkin jo näyttää aivan tarpeeksi kamalalta! Hiekkamyrsky!

2 kommenttia:

  1. Marsin fyysistä puolta pitäisi tuoda enemmän esiin, huomaan.

    Sehän on tosi mielenkiintoinen naapurimme!

    Muistanpas tämän.

    VastaaPoista

Olen tosi iloinen kommenteistasi!