lauantai 7. tammikuuta 2012

Kuvia Marsin pinnasta

Eräs vanha tulkinta Marsista liittyi Auringon voiman heikkenemiseen. Ajateltiin, että Marsissa on joskus asuttu. Kuvattiin Marsin 'kanavia'. Uskottiin jopa, että Mars on joskus ollut Maan kaltainen, mutta Auringon jäähtyessä Marsin ilma muuttui, kylmeni. Marsilaiset muuttivat Maahan, jonka viileneminen takasi asumismahdollisuuden.

Nyt on löydetty monenlaista uutta tietoa. Marsia kuitenkin pidetään paljon Maan kaltaisena. Sanotaan että se on kuin Maa ilman vesiä, kutistettuna. Akselittain kallistuma on samankaltainen, ja Marsin kierto akselinsa ympäri vastaa melkein Maan vuorokautta. Juuri maaliskuun (Marsilta saatu nimi, englanniksi March) alussa, jolloin perääntyminen  (Mars peräytyy 23.1 -13.4. 2012 Neitsyessä) on parhaimmillaan, on Mars taivaalla parhaiten näkyvissä.

Löysin erään Nasan sivuston, missä on runsaasti lähikuvia Marsin pinnasta. Kuvissa ilmenee jotain outoa, mutta jotain myös hyvin tuttua hiekkadyyneineen ja kraatereineen.  Tässä pari kuvaa siitä:


 
Since 2006, NASA's Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) has been orbiting Mars, currently circling approximately 300 km (187 mi) above the Martian surface. On board the MRO is HiRISE, the High Resolution Imaging Science Experiment camera, which has been photographing the planet for several years now at resolutions as fine as mere inches per pixel. Collected here is a group of images from HiRISE over the past few years, in either false color or grayscale, showing intricate details of landscapes both familiar and alien, from the surface of our neighboring planet, Mars. I invite you to take your time looking through these, imagining the settings - very cold, dry and distant, yet real. (35 photos total)

Yhä etsitään elämää Marsista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen tosi iloinen kommenteistasi!