tiistai 31. tammikuuta 2012

Ursan tähtitaivas

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys, perustettu vuonna 1921, johon liityin itsekin pari vuotta sitten. Halusin laajentaa astrologista (tähdistä ennustamista) tietoa astronomiseen (tietoa tähdistä) tietoon.

Oikeastaan olen ollut kiinnostunut jo lapsesta lähtien astronomiaan ja tutkinut tähtitaivasta sekä lukenut julkaisuja. Ihmekiinnostus, mistä lie sekin tulee? Onko sen pohjalla tämä spatiaalinen kyky hahmottaa kolmiulotteisuutta ja avaruutta vai vain uteliaisuus? Tosin ehkä omaan tätä kykyä, sillä huonosta matematiikkapäästä huolimatta olen koulussa pärjännyt geometriassa, tähtitieteessä, suunnistamisessa ja myöhemmin taidekoulussa minua kiitettiin kuvanveistotaidossa. Nämä kaikki kuuluvat tähän spatiaaliseen älykkyyteen.

Ursan sivuilla on mm. näkyvissä sen hetken tähtitaivas, jota silloin tällöin seuraan. Liitän viime öisen tähtitaivaskuvan tähän.


Siinä näkyy Kuun ja Jupiterin yhtymä ihan fyysisesti tuolla oikealla. Iso M vasemmalla on Mars, jota kävin ulkona tiirailemassa. Siellähän se punaisena tuikki, oli helppo löytää vasemmalta taivaanpuoliskolta. Tässä kartassa ei näy nyt Venus, mutta illalla se näkyi oikealla puolella ja nyt aamuyöstä. Kartalta on mukava seurata myös eläinrataa. Jos vasemmalta katsoo, näkyy Kalat, sitten Oinas, jossa Kuu ja Jupiter sijaitsee. Edelleen Härkä, Kaksoset, Rapu, Leijona ja Neitsyt, missä Mars juuri nyt majailee, Neitsyen loppuasteilla.

Ja tuo taivaskuva muuttuu vuorokaudena mukaan ja päivä päivältä.

Tässä kuvattu kuinka Marsin pinta elää...

2 kommenttia:

Olen tosi iloinen kommenteistasi!