maanantai 12. maaliskuuta 2012

Matkustetaanko Marsiin?


Uusin Tähdet ja avaruus-lehti esitteli hauskasti Marsin turistinähtävyydet. Matkailubisneksellähän tässä vähän leikitellään, mutta ’tiedä häntä’, vaikka uudet sukupolvet tutkailisivatkin suurella mielenkiinnolla Marsin matkaesitteitä joku päivä.

Kuvitellahan voisi jo nyt minkä alueen Marsista haluaisi nähdä. Varmasti yksi ykköspaikoista voisi olla Aurinkokunnan korkein vuori, Olympus Mons. Sen kraateri voisi olla jopa hyvä laskeutumispaikka. Huono puoli siinä vain olisi se, että siellä näkisi silminkantamattomiin vain erämaata. Sillä tuo vuori on niin suuri kraatereineen päivineen, että se täyttäisi laajuudellaan koko E- ja Keski - Suomen. Joten sitä katselisi mieluummin vähän etäämmältä. Kerron siitä vähän myöhemmin.

William K. Hartmann on kirjoittanutkin jo opaskirjan A Traveler’s Guide to Mars, ja tältä pohjalta on lehdessä kymmenen nähtävyyden top-lista.


  1. Valles Marineriksen reuna on 4000 km pitkä repeämälaakso, jossa kukkulat väliin kohoavat jopa 10 km:n korkeuteen
  2. Luolat Tharsiksen ylängöllä, joiden aukot ovat 50-150 metriä halkaisijaltaan
  3. Olympus Mons
  4. Pohjoinen napajäätikkö
  5. Tebby-kraateri, sedimenttikerrostumat, jotka ovat muodostuneet, kun Tebby-kraaterissa olleeseen järveen on laskenut joki muodostaen 100 km:n pituisen suistoalueen
  6. Nirgal Vallis, jokikanjoni
  7. Pölypyörteiden bongaaminen Ison Schiaparelli-kraaterin ympäristössä
  8. Tuoreita mutavyörymiä Newton kraaterin alueella
  9. Harjanneverkosto Lycus Sulci, labyrinttimäinen alue
  10. Marsin kasvot-vuori, vuori joka valokuvissa muistuttaa ihmiskasvoja
Kuva Wikipediasta, Valles Marineris
Minnekähän suuntaisi? Nuo luolat voisivat vetää puoleensa. Mitähän siellä sisällä mahtaisi olla? Nyt voisi olla kyllä sellainen ihanteellinen viikko tulossa, että tuollaiset matkatkin voisivat onnistua.

1 kommentti:

Olen tosi iloinen kommenteistasi!