lauantai 11. helmikuuta 2012

Näin Mars perääntyy

Markku Hotakainen kirjassaan Mars - myytistä maisemaksi ei puhukaan Marsin perääntymisestä. Se ammattisana kai kuulunee astrologia-sanastoon. Hotakainen puhuu Marsin oppositioista. Ja ymmärtääkseni juuri tässä tapahtuu se mitä astrologiassa nimitetään perääntymiseksi. 

Mars on oppositiossa silloin, kun Maasta katsottuna sen vastakkaisella puolella on Aurinko. Silloin se on lähimpänä Maata ja näkyy itäisellä taivaanrannalla läpi yön. Tällä hetkellä se on vilkkunut aika lähellä Kuuta. Koska Marsin rata on ellipsin muotoinen, sen etäisyys Aurinkoon myös vaihtelee. Aurinko ei siis ole Marsin radan keskipisteessä. Itäinen liike opposition aikana suhteessa tähtiin pysähtyy ja näyttää vaihtavan suuntaa pysähdellen pari kertaa kunnes taas näyttää jatkavan suuntaa. Koska Mars on lähellä Maata, sen saksaaminen on havaittu jo tuhansia vuosia sitten. Sen liikehdintähän on aika nopeaa muihin taivaan valoihin verrattuna.

Hotakainen kirjoittaa näin: Oppositiosilmukka syntyy, kun Maa ohittaa ulompana kiertävän planeetan sisäkautta. Mars näyttää liikkuvan oppositionsa tienoilla parin kuukauden ajan 'takaperin' eli tähtien suhteen idästä länteen. (Kuva on hänen kirjastaan.)

Alla olevassa kuvassa näkyvät tämä noin kahden vuoden ja kahden kuukauden välein toistuva 'pysähdys', joka nyt kuvassa on 3.3.2012. 


Kun Mars on yhtäaikaa oppositiossa Aurinkoon ja kaikkein lähimpänä Maata, sitä kutsutaan perihelioppositioksi. Se tapahtunee 15-17 vuoden välein. Kuvaan tämä tapahtuma on merkitty 27.7.2018.
Valitettavasti tämä läheisin näkymä Marsista jää usein talojen ja metsien peittoon, koska se on tähtitaivaalla niin matalalla. Täällä pohjoisessa on haittana myös vielä suhtkoht valoisat yöt ja myös maan oma ilmakehä.
Viimeksihän tämä nähtiin 28.8.2003. Mars oli niin kirkas, että jotkut erehtyivät sitä luulemaan linkkimaston varoitusvaloksi. 
Voi ihme, kun en muista tuollaista tilannetta! Mutta aloitinkin nämä opinnot vasta vuonna 2006. Tapahtuikohan tuolloin mitään merkittävää?

Ymmärtäisin, että tuollaisina hetkinä jos koskaan, ovat astrologit valppaina ja seuraavat tähtikartan muitakin kuvioita tarkemmin rinnastaen niitä maailman ja ympäristön tapahtumiin. Yhtä hyvin myös yksilön oma kartta on varmasti tarkkailtavana. 

Kiitokset Markku Hotakaiselle! Toivottavasti olen ymmärtänyt häntä oikein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen tosi iloinen kommenteistasi!