keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Kuun progressiot eri merkeissä, osa 3

Kuun edistyksellisyys ohjaa meitä elämässä aina kaiken taustalla noin 2 -2,5 vuotta. Kuu on meidän lähin ja ehkä vaikuttavin planeetta kasvussammekin, joten sitä tässä tarkkailen millaisia ohjeistuksia se voisi antaa elämäämme eri merkkien (tähtirykelmien energioitten) kautta. Edellä olen käynyt läpi henkilökohtaisia ja yhteisöllisiä merkkejä. Nyt keskityn kosmisiin merkkeihin. Jos tätä joku lukee, kannattaa muistaa, että en ole astrologi, en edes astrologian harrastajakaan vielä, vaan opiskelen sitä itsekseni innostuen sen eri alueista. Ja osaksi kaikki mietteet ja tulkinta on omaani, vaikka se perustuukin jo monen  vuoden kokemukseen ja tutkimiseen.

Ukonilman aikaan lueskelin noita astrologisia kirjoja ja etsin sieltä vähän eri painotteita Kuun vaikutuksesta. Raimo Nikula toteaa osiossa Kuun progressio, että "kun yleensä Kuu on elämänvoiman välittäjä ja automaattisten sopeutumiskeinojen ja tunnepohjaisten reaktioiden symboli, sen edistys avaa näkymiä yksilön kehityksen melko ulkoisiin ja näkyviin muutoksiin ja painotuksiin." Hän korostaa Kuun merkitystä toimijana. Kun ymmärrän esim. että uskonnollinen käyttäytyminen on lähtöisin tunneperäisiltä lähteiltä (siinähän ei yleisestikään ole järjen kanssa mitään tekemistä, kuten eräs piispa sen ilmaisi), niin kaikki käyttäytyminen juontaa tunteista. 

Erkki Lehtiranta tuo kuusta esille ajan rytmittäjän ja sen feminiinisen puolen, mikä alkujaankin on ollut perustana kuukautiskierrolle. Siksi Kuun keskeinen vaikutusalue on koti ja lapsuuden ilmapiiri. Kuu edustaa myös silloin pehmeämpää, intuitiivisempaa ja vastaanottavampaa aluetta. Ei siis ihme, jos Juhani Nummela nimittääkin Kuuta 'akuksi, varaajaksi, joka varastoi kokemukset, usein alitajuisesti. Onhan Kuun huone numero 12. Kuu kuitenkin pakottaa todelliset tunteet esille ja toiminta on usein sen mukainen. Näin tunteet luovat usein sen julkisen olemuksen, jota muut näkevät, varsinkin kotiväki ja läheiset työtoverit, mutta itse sille voi usein olla sokea. 

Jossakin viisaat päät (puhun tuhansien vuosien takaisista astrologeista) ovat todenneet, että ihmisen elämää määrittelevät syklit ja kierrokset kuin spiraalimaisella radalla, joko junnaten yhtä ja samaa tai sitten jonkin kokemuksen myötä kasvaen tärähdetään seuraavalle radalle. Ja että tätä kaikkea on tahdittamassa oman aurinkokuntamme kulku eri tähtiryhmien vaikutusten alla. Auringon heijastamana saamme siihen alkuenergian ja Kuu ravistelee sitä omilla sykleillään. On koettu, että Oinas antaa aina jotakin alkuun ja loppukierroksilla ollaan 'kokeneempana' yksilönä laajentumassa. Siksi kai merkit Jousimies, Kauris, Vesimies ja Kalat ovat saaneet 'valmiimman' ajatusmaailman leiman. Vai onko? Sitä vähän tutkiskelen herkän Kuun koskettamana. Ennakoiko Kuun progressio tulevaa?

Tarvitsen tähän tämän hetken leijonamais-vaikutteista keltaista väriä. Nyt valitsen kukaksi loistoalpin eli tarha-alpin. Se kasvaa puutarhassani kuin suuri iloinen valoilmiö. Sen kukkatertut osoittavat keltaista loistoaan joka puolelle, kuin majakan valot.


Rajun Skorpioni-energian jälkeen tarttuu Jousimies-Kuu tässä progressiossaan iloiseen vauhtiin. Silloin jo tiedetään elämän ja itsen arvoa ja on suuri halu kokea elämää positiivisemmalla tavalla. Vähän niinkuin silloin kun on surtu ja itketty yksi yö itseä säälien ja päätetään seuraavana päivänä mennä lähikapakkaan ihmisten joukkoon. Johanna kutsuu Jousimiehen sykliä parhaimman vireen kaudeksi. Tiedämme jo, että  ihmisenä olemme ainutlaatuisia, elämä on arvokasta sinänsä, ja sen menoon pitää rohkeasti tarttua. Kiihkeä kokemisen halu iskee ja kantaa eteenpäin. Tulee halu tarttua johonkin uuteen ja johonkin, joka antaisi elämään uusia tuulahduksia.

Laskin, että itse tartuin tuolloin siihen mahdollisuuteen, mitä yliopistojen avoimuus tarjosi minulle noin 20 vuotta sitten tuoden opinantia pienille paikkakunnille nk. avoimena yliopistona. Aloitin siellä kasvatustieteen opinnot ja aivan uusi elämän ura urkeni siitä minulle. Hurja innostus sykki sisimmästäni ja tunsin ylittävän itseni.

Jos tarkastelee vielä tuota Jousimiehen energiaa ja Kuuta, joka koskettaa tunteiden vesiä, niin noissa energioissa jos missään se lämmittää tai viilentää sopivasti. Tulee ikään kuin halu leikkiä ja kisailla, koska elämän voima, rohkeus ja varmuus mahdollisuuksista nousee esiin. 'Tuntuu', että on jotakin, osaa jotakin, on ennen kaikkea ihminen kaikkine sävyineen. Iloinen odotus pulppuaa kuin kevätpuro, joka etsii uusiakin uomia, vanhat kyllästyttävät ja tuntuvat ahtailta. Ennen kaikkea tulee tunne, että 'minä haluan olla ja antaa jotakin!'

Kun sitten on löydetty jotakin siitä mitä on haluttu, tulee aikakausi Kauris-Kuun energioissa, ja valinnoista tulee kantaa vastuuta. Tunteet viilenevät ja järki otetaan käteen. Tai ainakin tässä ajassa voidaan luoda se illuusio, että kannan vastuun, toimin järkevästi ja näytän mihin pystyn. Sen taustalla kuitenkin voi olla juuri ylemmyydenkin tunne, että jaksaa kantaa vastuuta ja toimia muidenkin hyväksi voimavarat usein ylittäen. Kun sitä kaikkea on liikaa, tulee väsymys. Järki ei siis ole riittänyt. Usein hermostuminen syntyy myös siitä, kun toiset eivät ehdi mukaan ja tekee sitten heidänkin edestä. Toiset eivät näe sitä 'hyvää' minkä itse näkee. Tämä aika voi olla myös elämän hallinnan illuusiota. Tyytymättömyys voi saada vallan ja haluaa vetäytyä yksinäisyyteen. 

Itsellänikin tuollaisessa jaksossa suorastaan hurmioituneena omaan osaamiseeni kahmin huomaamatta liikaa itselleni, ja perheeni kärsi siitä. Vaikka mieheni ymmärsi, että opiskelen myös perheen tulevaisuuden eteen, niin vähän katkerana hän sitä aikaa muisteli. Kauris-energia unohtaa helposti läheisensä tarpeet, kun siinä keskittyy työhön tai uuden opiskeluun tai tutkimiseen ja laajempiin kuvioihin. Sitä luulee olevansa elämänsä pomo eikä useinkaan huomaa, että pomo on se työ tai koulutus tai tutkimus tai päämäärä tai idea tai intohimo johonkin. Joka tapauksessa tässä ajassa voi siipien kestokyky lopahtaa. Tai voi lentää aurinkoon ja polttaa itsensä. Itselläni noina aikoina oli myös Jupiterin paluu, joten sieltä sain kai ihmevoimaa, koska jaksoin loppuun sen mitä olin aloittanut eli pääsin opinnoissa päätökseen ja sain paperit uuteen ammattiin, kasvatustyöhön.

Vesimies-Kuun edistysaika on taas toisenlaista. Kun on monella lailla kokeillut omia rajoja ja elämän kantavuutta, on hihaan jäänyt monenlaista. Ehkä suurin idea on syntynyt siinä, että on osa jotakin suurempaa kokonaisuutta. Yksin ei pysty paljoonkaan. On merkityksiä sillä mitä tekee ja miten toimii laajempiin yhteyksiin. Vesimies-energiaa leimaa yhteisöllinen veljeyden ideaali. Ei tuijoteta enää yhtä omaa suuntaa, ei ole yhtä pyrkimystä, ei yhtä nurkkaa, vaan kaikki on laajennut. Näemme kokonaisuuksia ja irvailemme mitättömille yksityiskohdille. Kuin maisemalta olisi kaadettu puut pois ja silmä kiertää avaraa tilaa. Kaikki mikä tuntuu kahleelta, alkaa ahdistaa. Eräänlainen vapauden kaipuu voi kohota tässä huippuunsa, vaarallisellakin tavalla. Enää ei hyväksytä mitään mikä sitoo, mikä on velvollisuuden rasittamaa tai mikä hiertää omaa kehitystä. Tässä vaiheessa  voidaan liittyä johonkin maailmoja avartavampaan ryhmään tai virtaukseen. Jopa niin, että oman itsen merkitys mitätöityy, jopa lähimmäiset voivat jäädä syrjään. Idealla on suurempi merkitys. 

Jos muistelen tätä aikaa valmistumiseni jälkeen ja työhön sijoittumista, tunsin ainakin valtavaa iloa olla osana yhteiskunnan järjestelmää ja toimintaa. Mukana olemisen ilo. Sitten tulee vaikuttamisen illuusio. Kun pääsee mukaan yhteisöön, luulee helposti, että voi vaikuttaa siinä, edistää sitä.Jossa kuitenkin pian tulee seinä vastaan. Yhteisö onkin aika vankka rakennelma vanhoine sääntöineen, eikä sitä noin vain muuteta. Vesimiesenergia hyytyy helposti. Kun ideaali elämänusko murtuu, seurauksena voi olla tarttuminen johonkin mielitekoon, joka lohduttaa. Vaikka vesimies-energia on kosmista, universaalia, ei sitä ole helppoa tavoittaa ja jopa vesimies voi unohtua elämän mielihyvän tuotoksille; materiaalille ja alistua helpompaan elämään.

Itse tuon syklin aikana paneuduin filosofian opiskeluun. Tyypillistä vesimiesmäistä aluetta. Synennyin enemmän tiedämaailmaan ja ideaalissa ajattelussani löinkin pääni siellä seinään. Tiedemaailman jäyhyys oli jopa peloittavaa, usein yksilön alistamista sen termeihin ja dogmeihin. Subjektiivinen tieto mitätöitiin, vain nk. objektiivisuus oli 'oikeaa'. Mikä on minusta suorastaan harhaa.

Kuun Kalat-aika ei ole sitä helpointa. Varsinkaan minulle, jolla muutenkin on syntymäkartalla Kalat-Kuu. Tällaisena aikana tunteet suorastaan paisuvat ja käpristyvät kuin käriste pannussa. Järjen ääni jää taka-alalle ja kaikki vaipuu syvän itsen uumeniin usein aika surullisellakin tavalla. Ystävät ihmettelevät miksi toinen haluaa olla yksikseen, karttaa muita ja hautoo omiaan. Omat varjot nousevat esiin. Ainoa asia usein, mikä nostaa päätä, on myötätunnon ja auttamisen halu muihin. Kuunteleminen ja kuunteleminen. Ja taas itsen kuunteleminen. Tällöin yksilöä on helppo käyttää jopa hyväksi. Yksilö unohtaa itsen hoitamisen ja hoitaa muita. Sekin vain lumetta sille, missä tunteiden maailma kamppailee. Usein aika epätietoisessa sellaisessa.

Mutta jotain kypsyy, viisastuu, vanhenee ja valmistuu uudelle kierrokselle. Jos tästä ajasta selviää ilman katkeruutta, ilman toisten syyttelyä, anteeksiannon kanssa, on helppoa alkaa elämän uusimistä oinas-energioissa jälleen. Viimeistään tällöin on se anteeksianto muiden ja varsinkin itsen virheille ja väärille valinnoille tosi tärkeää. Löytää omat heikkoukset, myöntää ne, ja tietää, että niitä voi vahvistaa. Löytää oma viisas itsensä.

Hirveästi tuli tekstiä, inhottavan pitkästi ja monisanaisesti. Ööh, inhosin itsekin sitä lukea. Mutta astrologia on myös ajattelemista, asioiden poimimista ja niiden yhteensovittamista. Jos joku ei hyväksy astrologiaa psykologisena sisältönä, niin ainakin se voisi olla hyvin filosofista. Rakkautta tietoon? Ei, vaan tietoa rakkaudesta. Ainakin Kuu on tässä sitä ollut taustalla tulkitsemassa. Vetovoimasta kaikkeen olevaiseen.

Voi kuinka kaunista! Dance to the Moon, Kiinalaista Erhu-musiikkia

Progressed Moon in Capricorn
The Progressed Moon in Capricorn shifts the attention to approval and recognition. The focus is on establishing some sort of order and control in your life. A stronger need for recognition and for concrete success is typical of this Progressed Moon phase. 
Progressed Moon in Aquarius
This is a more sociable and gregarious position of the Progressed Moon. Stronger social awareness and a desire to belong to a group is present at this period in your life, although sometimes it's more about expressing your own individuality and breaking the rules. Networking is the keyword for this period.
Progressed Moon in Pisces
Heightened sensitivity and an emotional need to connect with your inner world is dominant during this period. This is often a more introverted period in your life when the focus is on your dreams and longings, personal creativity, and sensitivity.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen tosi iloinen kommenteistasi!