torstai 2. toukokuuta 2013

Mitä on hyvä astrologia?


Jostakin mielen uumenista nousi tällainen purkaus melkein kun Härkä-merkin voimista nousee vihreää pihamaalle pikkuhiljaa. Neptunus on voimakkaimmillaan kartallani, joten jotakin kiteytynyttä on pakko purkaa. 

Mitä enemmän luen eri teoksia ja mitä enemmän perehdyn astrologien erilaisiin näkemyksiin ja tulkintoihin, olen alkanut miettiä myös sitä, mikä tekee astrologiasta mielenkiintoista. Ja mikä tekee astrologista hyvän.

Uskoisin, että tarvitaan alkuun paneva sysäys, mielenkiinto, joka syttyy intohimoksi asti. Ja siihen tarvitaan mukaan suurta uteliaisuutta, uskoa ja jopa niitä illuusioita, jotka yhtä hyvin voi päätyä hyväksi tai pahaksi. Joku skeptikko päätyisi utopistiseen maailmankatsomukseen. Kukaan ei voi kuitenkaan kieltää Kuun konkreettista vaikutusta Maahan ja sitä kautta ihmiseen. Tai Auringon kaasuräjähdyksiä (pilkkuja) kun ne kohtaavat Maan ilmakehän. Mistä seuraa, että on vaikea kieltää kosmisia voimia ja niiden vaikutusta Aurinkokuntaan ja sitä kautta ihmisiin. Siitähän merkkitulkinnat ovat syntyneet.

Astrologia on tiede, jota skeptisyydestä ja pelon valtaamasta tuomiosta huolimatta ei ole pystytty polkemaan jalkoihin sen monituhatvuotisella taipaleellaan.

Tieto ja tutkiminen ei tee vielä opiskelijastakaan astrologia, jos hänellä ei ole tiettyjä taitoja hyppysissään. Näkisin, että siihen tarvitaan ennen kaikkea suullinen taito esittää asioita tai/ja hyvä kirjoitustaito. Tiedän astrologin, joka mielellään kertoo kasvotusten tai sanelee kasetille, mutta ei kirjoittele. Astrologiseen tulkintaan tarvitaan myös ihmistuntemusta, yleensäkin kiinnostusta ihmisen olevaisuuteen ja siitä miten ihminen suhteessa ympäristöönsä toimii. Siihen tarvitaan siis myös sosiaalista tuntemusta, kiinnostusta yhteisössä tapahtuviin asioihin. Siihen tarvitaan myös globaalista näkemystä ja kosmista tietämystä. Eli astrologi tarvitsee hurjasti erityisalojen tietoa ja kokonaisnäkemystä, josta pystyy skannaamaan ja kiteyttämään sen tiedon yksityiselle henkilölle ymmärrettäväksi.

Hurjaa hommaa siis!!!

Se ei riitä vielä. Astrologi tarvitsee myös rikkaan mielikuvasanaston, jonka avulla hän pystyy kääntämään tieteellistä asiaa arkikieleksi ja symboliikka mielikuvakieleksi. Hän tarvitsee myös kyvyn rakentaa synteesiä ja kyvyn analysoida siitä sen tärkeän pointin jota tietyssä hetkessä tarvittaan.

Eikä sekään riitä. Astrologin pitää kyetä myös luottamaan omaan sisäiseen näkemykseensä, intuitioonsa, sillä siitä syntyy vasta se oma yksilöllinen tulkinta, jossa ei tarvitse toistaa kirjan tai toisen astrologin rivejä. Hyvä tulkinta mielestäni syntyy yhdessä tietomäärän ja intuitiivisen näkemyksen yhteispelissä.

Astrologin on myös hyvä hallita nykyinen tekniikka. Siitä hyvänä esimerkkinä Seppo Tanhuan astro.fi – sivusto, jota varmaan moni kadehtien katselee ja toteaa, että hän ehti ensin. Ei ole ollut helppoa rakentaa jokaisen planeetan kulmille omat versionsa ja luonteensa sanoiksi siten, että ne eroavat toisistaan ja antavat aina uutta sisältöä. Siitä uupuu vain sitten se ’liimavärkki’, millä tehdä kokonaisuutta ja sitä miten ne toimivat yhdessä, päällekkäin ja lomittain jne. Toisaalta tällainen ohjelmatieto on hyvää pohjaoppia heille, jotka ovat heränneet astrologian maailmaan. Synteesiä ja analyysia oman elämän yhteyteen voi harjoitella itse.

Eikä astrologin taustalla tee pahaa hyvä yleissivistyskään. Mitä enemmän on opiskellut kasvatuksen ja mm. aikuiskasvatuksen eri aloja, psykologiaa, sosiologiaa ja filosofiaa, sitä vankemmaksi tulee astrologian tulkinnoissa käytetty sanasto, näkemys ja asioiden monipuolisuus. Antropologia ja semiotiikka voisivat olla myös hyväksi, ja kaikki mistä itse kukin tietonsa nappaa. Voisiko olla parempaa ihmisasiantuntijaa kuin baarimikko tai vanginvartija? En tiedä kuitenkaan kuinka moni saa elantonsa Suomessa pelkästään astrologian alalta, pelkään että hyvin harva. Eli astrologien taustalla on melkeinpä aina jokin toinen pääammatti, mikä ei varmaan ole paha juttu, sillä kaikesta oppii ja nappaa uutta astrologiseen arkkuunsakin.

Suomessa syntyy hyviä astrologeja ilman instituutioita, ilman päämääriä, ilman yhteisön tukea, ilman rahallista tukea, ilman kunniaa ja jopa ilman suurempaa kiitosta. Se todistanee tämän tiedealan kutsumusta ja kysyntää, mikä melkeinpä piilosta maan alta nousee hyvinkin voimakkaasti esiin.

Mutta milloin se on ’sallittua’, yliopiston opetussuunnitelmissa esillä ja arvostettu ammatti? Siihen voi mennä aikaa.

Nikin kommentissa alla Saturnuksen 'jättiruusu'. 

9 kommenttia:

  1. Että pännärillä tasalevyistä hypetystä tieteenalasta, jota ei hyväksytä tieteeksi :)

    Yhessä kanavoinnissa sanottiin, että vanhoihin uskomusjärjestelmiin perustuva astrologia on vanhanaikaista.
    Se ei synkkaa taivahan muuttuvien energioiden kanssa.
    Pohdin tätä kun kattelin Nasan Saturnuksen pyörremyrskystä otettua kuvaa.. siinä hunajakennon muoto sai hurjaa kyytiä.
    Sitten kuuntelin uutisia mehiläiskuolemista ja että miten olemme riippuvaisia tästä pölyttäjästä.
    Ja että rypsin että rapsin peittausaine tullaan kieltämään.
    Ja että joo, mitäs näillä kahdella on yhteistä tässä ajassa?
    Ja minä pahantuojana Saturnusta tulkitaan?

    Jäin miettimään, jotta kenelle ja miksi tän kirjoitit?
    -nikki-

    p.s. meillä on just tuommonen pännäri.
    metalliset kierteet leveyden säätöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pännäristä; Myin netissä pois kaikki matonkudontavälineet, tuon pännärin pidin muistona monivuotisesta työstäni. En tosin tuota käyttänyt, koristeena oli aitan seinällä. Oli liian hidasta kierrellä sitä.
      Miksikähän tuon kirjoitin? Se vain tuli mielensyövereistä, kun olen huomannut kuinka monipuolista taitoa astrologien taustalla on. Mistä kaikesta muodostuu astrologiset tulkinnat. Ja minua ihastuttaa kielen värikkyys, niin sinunkin tulkinnassa kuin Tanhuan ja monen muun. Ittelle minä tuota erittelin ja ihmettelin. Tai miksi ei sinullekin. Ei minulla lukijoita paljoa ole.

      Poista
    2. Jäin miettimään, miksi toit Saturnuksen tuohon?

      Poista
    3. Tai niin, pännärikö rajoittamassa, tasoittamassa kuin Saturnusko?

      Poista
    4. Saturnus tuli vaan tuosta omasta pohdinnasta ns. "uusista energioista", tulkinnoista,
      että niin ylhäällä kuin alhaalla ja että ehkä ne vanhat opukset eivät selitä eivätkä päde kun taivaalta löydetään uutta näistä planeetoista.
      Täähän sopis sun ruusutarhaankin :)

      http://yle.fi/uutiset/jattiruusu_riehuu_saturnuksessa/6614281

      Mua kiehtoo tuo kuusikulmio geometrisena kuviona,
      luonnossa erittäin pysyvä rakenne,
      miksei siis Saturnuksellakin,
      bentseeni C6H6
      ja ne mehiläiskennot,
      että kemiaa, geometriaa, luonnontiedettä yhdistettynä astrologiaan.

      Poista
    5. Pännärin taas mielsin tuossa "normina",
      että on oppikirjoja ja opiskelleita,
      ja sitten yhteinen uskomusjärjestelmä,
      vanhaan perustuva.
      Pännärillä pidetään rönsyilyt kurissa,
      saadaan tasainen tulos.
      Toisaalta se vois olla mukana tässä elämän kudelmassa,
      vaikka sitten se Saturnus palauttamassa oikeaan leveyteen,
      että omasta kankaastamme tulee mahdollisimman "kaunis".
      Silloinhan se pitää olla mukana jo heti ensimetreillä,
      että meillä on mahdollisuus toteuttaa "oma kankaamme" (vrt. kasvatus ja rajat)

      Tähän elämänkudelmaan kyllä liittyy myös nuo kohtalottaret,
      Klotho (loimen luonti, syntymä)
      Lachesis (loimen pituus, mikä kangas, elämänosa)
      ja Atropos ( pätkitään välillä ja otetaan sitten tukilta tykkänään, loppu)

      Poista
    6. Kiitos, nyt ehdin katsoa tuon Saturnuksen 'jättiruusu'-myrskyn. Ja minua se pelottaa, todella! Entä jos tuo myrsky yltyy, mitä tapahtuu planeetalle, mitä aurinkokunnalle! Sähköinen suurmyrsky. Ei saisi maalailla pelolla värejä (vasenta pääntäni aloi tykyttää). Huokaus. Hyvä, ettei sillä aleta pelottelemaan ihmisiä, vaikka varmaan joku yllytyshullu senkin keksii.

      Nyt vain positiivista ajattelua mukaan.
      Toki sinua kiinnostaa kuviot kuten numerotkin. Varmaan juuri se puoli astrologiaankin liittyvää on sinun vahvuutesi ja rikkautesi, luonnonteidettä kaikki. Kuinka paljon matematiikka liittyykään luonnonteiteiseen! Oletko muuten lukenut 'Elämän kukan salaisuus'-kirjat?

      Eikä pännäri ollut summamutikassa valittu. Katselin tekstiin sopivaa kuvaa kuvieni joukosta ja heti välähti: TUO! Tuo pännäri on tosi aistikas ja julmakin tietyllä tapaa.

      Poista
  2. Ja sitten mietin sun karttaa,
    että ei se Neptunus nyt taida kiteyttää,
    vaan että etsitkö, pohditko ihanteita,
    tr Aurinko valaisi Yläsolmusi,
    ovatko astrologit auktoriteetteja "lukeneisuutensa" tähden?
    Tai ehkä ne opukset ja pohdinta ovat sitä sun hallitsevaa Jupiteria,
    progella ja tr Pholuskin sen yhytti.
    Tästähän on voinut seurata, että opukset hiiteen nyt,
    kun on aika keskittyä konkreettisiin käännöksiin, Pholus,
    ja härkämäinen Yläsolmu,
    maata kohti :)

    Astronomian muusa Uranis on nyt rx 2 Vaaka ja tekee neliötä sun mietiskelijälle,
    että jos sitten sillä,
    astronominen tekijäkunta pohdinnassa.
    Pitäskin kattoo perääntyykö se 0 asteeseen asti,
    eli oppositioon oinaspisteelle,
    tässä nyt Pluton ja Uranuksen neliön tarkentuessa.
    Ne uudet astronomiset energiat....

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Mieltäsin tähän tuota Pluton ja Uranuksen haasteellista energiaa. Tarkoitin sillä intuitiivisellä kiteytyksellä jotakin sanoiksi tehtyä. Jupiterin voimilla ihailua. Ihailen toki astrologeja, heidän sanavalmiuttaan, lukeneisuuttaan ja rohkeutta olla esillä. Sitten jään miettimään niitä tukiaisia, mitä koin astro-sivuilla saavani, kun taas nyt liikun tyhjän päällä omine pähkäilyineni. Jossakin on kuin tyhjä kuilu, jota kurkistelen. Ei minun tarvitse haikailla toiselle puolelle, todeta vain asian laita. Sekin että mitä varten tässä olen ja ihmettelen. Seitsemän on luku, jossa tapahtuu muutos, eikö vain? Ja sellainen on minun astrologiaharrastuksenikin kohdalla. Tuo Saturnuksen jättiruusu kutsuu...

    VastaaPoista

Olen tosi iloinen kommenteistasi!