sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Jupiterin energia

Olen laittanut taas mullin mallin huushollia ja leikkinyt pojantyttären kanssa väsyksiin, joten tänä iltana en jaksa siivota. Jospa jaksaisin syventyä Jupiteriin, tuohon hurjaan, suureen planeettaan, joka varmasti väreilee läpi koko Aurinkokunnan ja saa värisemään pienen Maan kuin myös pienen ihmisen sen edessä. Mm. Lehtirannan kirjasta löysin mittasuhteena Jupiter, jonka kokoon mahtuu 9000 Marsia!Oma oppimani käsitys Jupiterista on, että se on vaikutukseltaan sosiaalinen koskettaen yksilöönkin yhteisön kautta. Sieltä se suo mahdollisuuksiaan ja lahjojaan. Se on myös pettävän suureellinen ja asioita paisuttava. Se heijastaa ihmisen olemista ja kasvua yhteisö peilinään. Tai se sinkoaa energiansa yksilöön yhteisön suodattamana. Pitäisikö Jupiteria katsoa ensin, mitä siinä ympäröivässä yhteisössä tapahtuu ja sitten vasta katsoa, miten yksilö siihen reagoi. 

Jo astrologit netissä ovat tulkanneet Jupiteria aivan hurjasti, jos sitä googletat, mutta tähän yritän löytää kirjoista eri painotteita Jupiterista astrologisena vaikuttajana.

Aloitan Raimo A. Nikulasta (Astrologian ihmiskuva): " Jupiter symboloi kasvua ja laajentumista, joka perustuu yksityisten kokemusten yleistämiseen." Tuota on vähän vaikea ymmärtää. Kuitenkin tässä yksilön jäädessä vähän syrjään kiinnitetään huomio enemmän yhteisöllisyyteen. Näinköhän? Tässä ei ole huomionarvoista se, että yksilö suree työpaikkansa menetystä, vaan se että suuri yritys menee konkurssiin ja vaikuttaa laajalle. Työyhteisön romahtaminen. Pidetään esim. yhteinen kokous, lähdetään ajamaan oikeuksia jne. Jupiter symbolisoi ylijumalaa Zeusta, ylintä järjestyksen valvojaa, mutta ei takaa kestävyyttä. Kartalla Jupiter kertoo, minkä elementin ja laadun kautta ihminen kokee paikkansa ja kasvunsa yhteisössä. Nikula tuo edelleen esiin 'kehittymättömän' Jupiterin, jossa ihmisen kasvu ei vastaa haasteita, vaan muodostaa teennäisyyttä, yltiöpäisyyttä ja nousukasmaista yliarvostamista.

Juhani Nummela (Astrologian käsikirja) luo Jupiterista iloisemman ja positiivisemman kuvan. Optimismia, suvaitsevaisuutta, menestystä raha-asioissa ja ihmissuhteissa, seikkailumieltä, filosofiaa, uskontoa ja politiikkaa. Hän korostaa Jupiteria huoneissa. Huone missä Jupiter sijaitsee, osoittaa sitä suuntaa, missä ihminen voi menestyä. Tosin hänkin huomauttaa Jupiterin toisesta äärilaidasta, jossa on ahdasmielisyys, liioittelu ja välinpitämättömyys. Nummela muistuttaa myös Jupiterin osuudesta fysiikkaan; maksaan, soluravintoon, kudoksiin, vereen ja jopa vaihdevuosiin. 

Johanna Karpov (Astrologian opas) tuo Jupiterin esiin kasvattajana. Hän muistuttaa Jupiterin merkkisymboliikasta (henki ja materia) ihmisen kilvoittelusta tuon kahden välllä, jossa tavoitteena on sielun voitto materiasta. Sielu laajenee ja sen avulla pystymme ymmärtämään kokonaisuuksia. Johanna kuvaa tilannetta satelliitiksi, jonka avulla pääsemme vähän kuin itsen yläpuolelle näkemään laajempaa elämää.

Tästä onkin sitten hyvä syventyä Erkki Lehtirannan (Astrologia ja henkinen tie) tulkintaan Jupiterista. Siitä huolimatta, että Jupiteria kutsutaan 'posiitiiviseksi pankkitiliksi', joulupukiksi ja suureksi hyväntuojaksi, vetää Lehtirantakin esiin toisen ääripään. Jupiter voi vaikuttaa myös niin, että ihmisestä tulee laiska, nautinnonhaluinen henkinen sohvaperuna, joka alkaa pitämään asioita itsestäänselvyytenä. Samaan henkeen kuuluvat liioittelu, ylenpalttisuus ja tuhlaileva elämäntapa. Mutta yhtä hyvin ja mielestäni negatiivisuudellaankin Jupiter voi vaikuttaa henkisiä horisontteja laajantavasti ja filosofisesti avartavaksi mahdollisuudeksi. Virheitten ja erheittenkin kautta tämä voi tapahtua. Joka tapauksessa tähän energiaan liittyvät myös pitkät matkat ja metafysiikka.

Henkiseltä alueelta Lehtiranta tuo esille karman ja aiemmat elämät. Jos Jupiter luo syntymäkartalla positiivisia aspekteja muihin, se on tuonut myös hyvää karmaa tähän elämään. Jos toisin, niin tuo yllä oleva 'pankkitili' on aika tyhjä. On tehtävä töitä, jotta se kasvaisi tai sen kanssa selviäisi. Jupiter kuulemma antaa sen mitä ihminen ansaitsee, ei vähempää eikä enempää.

Minulla ei kovin paljon ole vielä näitä astrologisia kirjoja, mutta uskon, että näistäkin löytyi aika erilaisia painotteita mahtavan Jupiterin suhteen.

Tähän sopii mielestäni mitä parhaiten Smetanan Moldau (Karajan). Vaikka se kertoo joesta, sävellys on täynnä voimaa ja vivahteita. Juuri tuota kasvamista, laajentumista ja vapaasti virtaavaa energiaa. Jos tämä sattuu jollekin olemaan uusi juttu, kannattaa nyt tutustua. Anna sen tulla isosti ja voimilla, niin tunnet Jupiterin kosketuksen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen tosi iloinen kommenteistasi!