keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Mumma miettii...

Joskus olen miettinyt, että jos kaikki tieteenhaarat ovatkin vain ihmisen arkkityyppipuolia. Kultakin alalta löytyy jotakin ihmisen puolta ja jokin niistä hallitsee ihmisen olevaisuutta enemmän ja vähemmän. Ja ne ovat liikkuvaisia mielenkiintoja. Väliin olen kiinnostunut tieteestä terveydenhoito, väliin filosofiasta, väliin psykologiasta, väliin kirjallisuustieteestä. Milloin mistäkin. Jopa kasvatustieteestä! Elämän eri sektoreita ympärilläni.Nekin voisivat omalla tavalla olla symboleita. En ole nyt mukana tieteenharjoittajana millään alueella (tai jos nyt vähän astrologiassa) enkä mustamaalaamassa tai aliarvioimassa mitään. Joku materialisti raivoaisi tuollaisesta katsantokannasta. Hyi olkoon tätä tyhmyyttä! Parempi on ollakin tyhmä.

Eikö kaikki ne instituutioit ja järjestelmät mitä on rakennettu, ole tarkoitettu palvelemaan ihmistä? Jopa ihmisen hyvää ja aina parempaa olotilaa varten. Jotta ihmisen elämä olisi helpompaa ja onnellisempaa. Siinä ei kylläkään olla onnistuttu.

Eikö ihan samanlainen sektorijärjestelmäympyrä kuin on tähtikartta astrologiassa voitaisi tehdä kaikista tieteenlajeista yksilön ympärille?

Siten voitaisiin 'symboloida' myös kaikki tieteenhaarat arkkityypeiksi ja löytää sieltä se voimakkain tyyppi mitä kukin ihminen edustaa tai mihin hän suunnistaa, hallitseva alue. Tai yhtä hyvin kaikista tieteistä oma osansa palvelemaan jotakin ihmisen osaa luonteenpiirrettä. 

Taidan heilua asiassa liian kaukana ja liian tyhmänä sitä ymmärtämään.

Kuitenkin vielä palaan tuohon astrologiseen huonejärjestelmään noine kaikkine planeettoineen, jotka mytologian pohjalta ovat nimensä saaneet. Miksi juuri mytologian? Missä se on päätetty ja ketkä? Ja miksi nimistö on yleisesti hyväksytty? Voisihan Venus olla yhtä hyvin nimitetty Rakkaudeksi, Mars Toiminnaksi, Saturnus Kritiikiksi, Uranus Tieteeksi, Jupiter Kaveriksi tai niin edelleen. 

Siis todella ihailen tuota systeemiä, jossa vanha historiamme mytologia on otettu noin komeasti esille ilman mitään vastaväitteitä. Se on kaunista! Jotenkin se on aina ilmaissut planeettojen ja asteroidien tuntemattomuuden ja salaperäisyyden, jota kaikkea yhä tutkitaan. Yhtä hyvin kuin ihmisen olevuuden eri tuntemattoman puolet.

Kaikki mielestäni ovat juuri tuota arkkityyppiä, koko astrologinen järjestelmä. Henkäisinkin ihastuksesta, kun selasin Raimo Nikulan astrologisen sivuston tekstejä. En voi olla lainaamatta sitä tähän. Siinä oli se ydin ytimekkäästi sanottuna:

Platon ja arkkityyppinen astrologia, Raimo Nikula


.Astrologiassa käytetään siis arkkityyppejä, universaaleja toimintamalleja, jotka ovat syvästi ankkuroituneet ihmislajin kollektiiviseen psyykeen. Astrologiassa arkkityypit ovat planetaarisia (Mars, Jupiter jne.), kulmasuhteita planeettojen välillä (konjunktio, neliö, kolmio jne.), huoneita (arkkityyyppisiä elämänkokemusten perusmalleja) ja luodaan niiden avulla mielikuvia, laadullisia ominaisuuksia yksilön syntymäajan ja -paikan luoman kartan perusteella. Ilman symbolis-myyttistä taustaa, ihmisellä ei ole pääsyä kohtalonsa ymmärtämiseen, sitä ei voi suoraan tajuta. Symbolis-myyttisen tiedon ja tajunnan laadun poistamiseksi länsimaiden materialismi on tehnyt kaikkensa jotta monoliittinen ja yksitasoinen materialismi ja sitä vastaava mekanistis-materialistinen tiede saataisiin yksinvaltiaaksi mielen valtakunnassa. Viisaammat tosin ymmärtävät, että tämä on samalla kulttuurin loppu. ...

Kiitos!!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen tosi iloinen kommenteistasi!