tiistai 11. marraskuuta 2014

Pluton profiilia naisnäkökulmasta

Minulla on meneillään eräs mielenkiintoinen transiitti, joka näkyy kartalla vain kerran elämässä Pluton ja Uranuksen välillä. Vaikka kaukaisten planeettojen kulmat ymmärretään heikohkoiksi, niin voimakkuutta lisää kuitenkin Pluton, Vestan ja Saturnuksen yhtymä juurikartallani. Pluto on myös karttani hallitseva planeetta. Joten tarkastelen nyt Pluton kulkua tuolla eläinradalla vähän enemmän. Tietenkin omalla ymmärrykselläni ja vähän naisellisemmasta näkökulmasta sukupolvia kahlaten.

Vaikka planeetta löydettiin sen ollessa Ravun tähtikuviossa, sitä voi tarkkailla vähän ajassa myös taaksepäin eli sitä miten sen on kokenut mm. isoäitini. Koska Plutoa voisi nimittää myös sukupolvien planeetaksi, sitä on mielenkiintoista tutkia. Tosin sen rata on niin soikea, että kun se välillä on yhdessä merkissä n. 24 vuotta, sen viipyminen esim. skorpionissa oli vain 11 vuotta sen silloin kulkiessa Neptunuksen editse ja sen ollessa lähimpänä aurinkoa. Se tapahtui viimeksi vuosina 1979-1999. Siis aika mielenkiintoinen vipeltäjä!

Jotenkin tässä ajankohdassa ja Pluton yhteydessä halusin käyttää vieressä olevaa patsaskuvaa, jonka juurella kävin pari viikkoa sitten, Maailman rauhan patsas sijaitsee Hakaniemen torilla Helsingissä. Tosin sitä on kuten kuvassakin vaanimassa taustalla kaikenlaiset sodan ja terrorismin merkit.

Pluton kiertorata löytyy tästä Wikipediasivulta.

Minulla on tässä tukena Ulla Palomäen kirja Pluto, mutta omaa näkemystäni siihen luon. Käytän Pluton muutoskäsityksestä mielikuvaa toukko-kotelo-perhonen kehitystä, jonka opin eräällä astrologisella kurssilla.

Pluton astrologinen ominaisuus on 'kuolema', henkinen muutos, jossa jotain vanhaa siirtyy pois ja uutta voimaa ilmenee muodossa, johon ihminen on pakoitettu, koska se on hyvin kollektiivista. Näin olen ymmärtänyt. Tästä näkökulmasta seuraan oman sukuni  naisten elämänvaiheita.

Isoäitini Anna eli 1885 - 1965. Maria-mummuni syntyi samoihin aikoihin, mutta kuoli jo äitini ollessa 7-vuotias eli noin v. 1932. Pluto oli Kaksosissa 1883 - 1913, Maailma pieneni tuolloin. Ihmiset matkustelivat pelotta, ylittivät valtameriä, muuttivat Amerikkaan tai Austraaliaan. Tiedonjano oli valtava. Hauskaa yksityiskohta, kun Palomäen kirjasta löytyy esim. Euroopassa rakennetut betonisillat. Isovanhempieni kylälle rakennettiin tuolloin betonista kirkko. Mielestäni tuo liitttyisi enemmän tekniikan Uranukseen, mutta on hieno symboli 'kotelovaiheesta', jolloin kirkonkin oli suojauduttava, vedettävä rajoja. Isoäitini Maria lähti Amerikkaan (vanha Maria kuoli, jäi synnyinseudulle) ja löysi sieltä miehensä Juhon. He palasivat kuitenkin Suomeen. Anna-mummu muutti perheinensä toiselta paikkakunnalta (myös suuri muutos mm. uskonnollisesti) toiselle saadakseen mehevämpää maata. Kumpikin elämälle avoimia, rohkeita naisia, jotka kasvattivat suuren perheen ja ideologillaan yrittivät kasvattaa heitä. 

Pluto oli Ravussa seuraavat 25 vuotta (1918-1938). Sotien uhka leijui minun vanhempieni yllä. Perhe ja koti oli vaarassa ja naiset tekivät kaikkensa, että selviydyttiin elämässä. Äitini päiväkirja ( kuten esim. isäni sodasta kirjoittamat kirjeet) kertoo tuosta vaiheesta, miten se vaikutti ihmisen henkiseen kasvuun. Ihmiset istuivat paljon sisällä pimennetyin ikkunoin (symboli Ravun kuoreen vetäytymistäkö kuten piilotetut päiväkirjat ihmisen alitajunnan kehittymiselle, ajatusten muukokselle).

Kun Pluto tuli Leijonaan 1938-1957, sen kiertorata jo lyheni 19 vuodeksi. Synnyin uuteen maailmaan, jossa korostui kotimaan arvo ja sen rakentaminen. Freud vapautti (kuten myös e-pillerit) naisen seksuaalisesti. Voisi sanoa, että naisen 'kotelovaihe' seksuaalisesti jäi taakse ja perhonen syntyi.  Nainenkin oppi 'karjahtelemaan' ja astui tahtoineen estraadille. Monin tavoin tämä muutos koski kipeästi myös miessukupolveen. Tähän kasvoi sodanjälkeinen suuri sukupolvi, missä tytöt valloittivat lukioiden penkit poikien ollessa vähemmistönä. Tytöt eivät olleetkan aivottomia! Muutto maalta laajeni tehdastöihin, joita kansoittivat myös naiset. 

Miten näin maailman, kun Pluto siirtyi Neitsyeen 1957-1971 ollen siinä 14 vuotta? Kaikkea sodan jälkeistä analysoitiin. Saksalaisia vihattiin. Suomalaisia sotasankareita ihannointiin, pienen maan selviytyjän kumua. Tähän sukupolveen syntyivät minun yksi veli ja yksi sisko. Hillitty sukupolviko? Teknisen kehityksen sukupolvi. Sisko opetteli pianoa, kannelta ja viulua. Velipojalla piti olla viimeisin sähköinen tuotos elokuvan ja musiikin kuuntelemisessa. Muistan kun ihmettelen CD:n kokoa ja kopiointeja. Hänellä on vieläkin VHS:t kaikista vanhoista TV:ssä esitetyistä suomalaisista elokuvista. Sisko opetteli ihmisyyttä ja muuntautumista musiikin kautta, veli analysoiden suomalaisuutta ja itseään elokuvien kautta.

Siskon tekniikka näkyy soittimissa, veli työskentelee tietokoneen kanssa. Sisareni kasvoivat kansainvälisiin ja teknisiin yhteyksiin. Siinä kaikessa minäkin yritin opiskella rinnalla. Tuli esiin elinikäisen oppimisen muoto. Aikuisopiskelusta tuli trendi! Ihmisen tulisi kehittyä ja muuttua koko ajan!

Tulin äidiksi Pluton ollessa Vaa'assa 1971-1984. Naisen näkökulmasta katsottuna halusin tasapainottaa sekä fyysistä että henkistä elämääni. Minusta tuli yhteiskunnallisesti kelvollinen jäsen kulkurisielun tuhouduttua (eräänlainen kehitys kotelosta perhoseksi sekin). Tosin en synnyttänyt sitä 2,5 lasta, jonka muistan sen ajan hyväksi katsotuksi lasten synnyttämistulokseksi. Mutta melkein. Avioliiton myötä minusta tuli miehen tuki. 

Oikeastaan toinen poika syntyi Pluton ollessa 0 astetta Skorpionia. Skorpionissa Pluto oli vain 11 vuotta mullistaen aika lailla yhteiskunnan oloja. Olin onnellinen, kun saatoin kasvattaa lapset rauhassa ja turvallisesti kolme vuotta kotona (näinhän ei useimmilla ollut). Kun mies jäi eläkkeelle, minun vuoroni oli astua työhön. Samalla sivistin itseäni koko ajan opiskellen. Naisilla oli valtava oppimisinto. Yliopistot aukaisivat 'avoimet' oppimisväylänsä. Saleissa istuivat viikonloppuisin kymmenet naiset, joillakin jopa lapsi rintaa imien. Yhtäkkiä naisen rooliin ei riittänyt koti eikä työ, vaan myös opiskelu. Nainen teki jotakin äärirajoilla. Nainen etsi itseään, arvojaan ja älyä punnittiin. Lapset kasvoivat vapaammasti. Miehen tuli alistua tai sitten alkaa tukea naista hänen kunnianhimoissaan. Naiset menivät opintiellä miesten ohi, ottivat avioeroja, taistelivat lapsistaan. Valtavia tunnekuohuja.
 
Näin, että ympärilläni käytiin monenlaista tunnetaistelua mm. tasa-arvoisen elämän puolesta. Miehet joutuivat lujille, jos eivät voineet joustaa. Moni nainen lähti ovet paukkuen ja mies jäi itkemään. Tässä näen Pluton vaikuttimen Skorpionissa ja varmasti tätä aikaa analysoidaan vielä paljon historian lehdillä. Siinä kuullaan naisen hikeä todistaa oikeutuksistaan ja miehen itkua joutuessaan joustamaan vanhoista oikeutuksistaan. Monen vanhan ihanteen kuolemista se oli! 

Kun olen kuulostellut tämän syntymäajan naisia, näen heidät hyvin itsetietoisina ja rohkeina. Jos Skorpionienergiaa katsoo seksuaalisesta näkökulmasta, toi se siihen piikkinsä eli AIDSin ja kuritti kovella otteella tuota vapaata sukupolvea. Naistenkin keskuudessa syntyi äärimmäisyyksiä vapaasta seksistä pidättyväisyyteen saakka. 

Pluto oli Skorpionissa ja Jousimiehessä lähimpänä Aurinkoa. Jousimiesaika naisten näkökulmasta toi esiin naisten esiintymiset politiikassa ja johtajuudessa sekä pappeuden mahdollisuudet uskonnossa. Nainen on  vallannut miesten rooleja niin kodin ulkopuolella kuin kotonakin. Mies taas kotona on nykyään usein se parempi kokki kuin nainen. Vanhat roolijaot poljettiin maan rakoon. Nainen kulkee yhä enemmän mukana kaikenlaisissa yhdistyksissä ja pistää pystyyn omia yrityksiä. Näen, että Pluton siirtyessä  Kauriiseen, on jälleen muistettu mitä on vapaus ja mitä on velvollisuudet. Lasten kasvatukseen kiinnitetään enemmän huomiota, myös isovanhempien hoitoon. Vapaasta pyrkyristä pitäisi nousta vastuuntuntoinen ja kypsä aikuinen.

Pluto taitaneekin jo viipyä vähän kauemmin Kauriissa (2008-2023), joten tietynlainen vakauttaminen naisenkin elämässä on tarpeen. Toivotaan, että tässä ajassa syntynyt sukupolvi ottaa järjen käteen, oppii äitiensä virheistä ja tekee korjauksia elämisen arvoissa. 

Tällaista laajamittaista Pluto-tutkielmaa omasta näkökulmasta olikin mielenkiintoista tehdä! Suosittelen kaikille!

Tässä lisää tietoa tästä Anne Masseyn tulkitsemana.


1 kommentti:

  1. Muokkasin vähän tektiä, koska palatessani tähän tekstiin, oli pakko syventyä enemmän ihmisen henkiseen muutokseen ja muistui mieleen tuo "toukka-kotelo-perhonen"- symboliikka.

    VastaaPoista

Olen tosi iloinen kommenteistasi!